Gepolierde beton vloer

Gepolierde betonvloeren zijn een chique en duurzaam alternatief voor natuursteen, verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en texturen.

Met de populariteit van de industriële designtrend stevig verankerd, is het geen wonder dat materialen die oorspronkelijk – letterlijk – op de fabrieksvloer werden gegoten, nu in het huis worden toegepast.

Gepolierde betonvloeren zijn een slanke en stijlvolle, maar toch slijtvaste en onderhoudsvriendelijke vloerbedekking. Het is dus echt een solide oplossing voor een zelfbouw- of renovatieproject.

Meer informatie over Gepolierde beton – Informatie betonvloeren & prijs advies

gepolierde beton vloer

Voordelen van gepolijst beton

Als u een onderhoudsarme, stenen uitstraling wilt, dan kan gepolijst beton ideaal zijn. Het kan een gelijkaardige blik aan luxematerialen zoals graniet en marmer tot stand brengen, terwijl het potentieel bespaart u geld op het krachtige prijskaartje.

Gepolijst beton kost meestal iets van £ 80 per m2 tot £ 150 per m2. Dit zet het in dezelfde beugel als high-end stenen vloeren. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten van de eerste keer dat u de vloer in de vloer legt.

Het materiaal werkt ook goed met dat zelfgebouwde nietje, vloerverwarming (UFH). Dit komt omdat het een goede geleider is en de geproduceerde warmte vasthoudt.

Het slaat zelfs de warmte op die door zonnewarmte wordt opgevangen (via ramen, enz.) en hergebruikt deze als een koelbinnenklimaat – wat bijdraagt tot het behoud van een gelijkmatig klimaat. U kunt ook kiezen uit een reeks kleuren en texturen die uw interieurschema aanvullen.

Waar kan het gebruikt worden?

Gepolierde betonvloeren zijn ideaal om een naadloze verbinding tussen binnen en buiten te creëren, vooral wanneer u een keukensalon met de tuin verbindt. Het lichtreflecterende en robuuste materiaal houdt goed stand in druk bezochte ruimtes, daarom vindt u het in veel winkels.

Afhankelijk van de toestand kan het mogelijk zijn om bestaand beton te polierden. Dit is gebruikelijk bij verbouwingen van kelders of bij de transformatie van magazijnen en industriële structuren.

Het is over het algemeen het gemakkelijkst om gepolierde betonnen vloeren te leggen in een nieuwbouwproject. Dit komt omdat u gemakkelijker kunt plannen voor een regeling die het gewicht van het materiaal ondersteunt.

Een retrofitting scenario is echter ook mogelijk. Bij de toepassing van beton achteraf moet u er rekening mee houden of de vloerstructuur het extra gewicht (ongeveer 200 kg per m2) kan dragen. Ook moet u er rekening mee houden dat de plafondhoogte binnen een bestaande woning met minimaal 100 mm wordt verminderd.

Het plaatsen van gepolierde betonvloeren

Beton wordt gemaakt door cement, grind, zand en water te combineren. Het mengsel wordt dan meestal op een staal- en vezelversterkt gaas gegoten, waardoor het risico op scheurvorming tot een minimum wordt beperkt.

Als u vloerverwarming aanbrengt, moet het beton bovenop de buizen worden geplaatst. Hoe dan ook, het wordt dan geëgaliseerd en verdicht met behulp van interne of externe trillingen. Hierdoor worden eventuele luchtbellen en holtes verwijderd, die anders de sterkte en duurzaamheid van het materiaal zouden kunnen verminderen.

Afhankelijk van de door u gewenste afwerking wordt een effen of gekleurde verharder (ook wel droge shaker genoemd) aan het betonoppervlak toegevoegd. Deze wordt gladgestreken met een power float machine met een grote, ronde vlakke schijf voor het grof slijpen van het beton. Het werk kan vier tot acht keer herhaald worden om het gewenste effect te bereiken.

De behandeling moet beginnen wanneer het beton hard genoeg is om het gewicht van de machine en de bediener vast te houden. Het mag echter niet zo droog zijn dat de power floater niet in staat is om de hoge punten te trimmen of de dieptepunten effectief te vullen.

De meeste gepolierde betonvloeren worden in één sectie gegoten, tijdelijk bedekt en laten uitharden. Dit proces zal in de warmere maanden veel sneller verlopen.

Na een maand wordt het beton blootgelegd, gereinigd, gedweild en gepolijst om eventuele inconsistenties of voetafdrukken te verwijderen. Sommige bedrijven zullen dan gewoon een matte, gesatineerde of glanzende afdichtingskit aanbrengen om het gewenste uiterlijk te bereiken.

Technisch gezien wordt een echte gepolierde betonvloer afgewerkt met een diamantslijpmachine die het oppervlak egaliseert. Vervolgens wordt de vloer behandeld met een chemische verdichting om een vlekkeloze glans te verkrijgen. Het wordt pas als gepolijst beton beschouwd als een niveau van 400 korrels is bereikt om een glanzende afwerking te bereiken.

Wat te overwegen

Er moeten minstens 28 dagen voorbijgaan voordat vers gestort beton gepolijst kan worden. Toch kunnen werkzaamheden zoals keukeninstallaties worden voortgezet. Het zal 6-12 maanden duren voordat het beton op volle sterkte is, maar de vloer zal veel eerder bruikbaar zijn.

Plotselinge temperatuursverandering is de belangrijkste reden voor scheuren in vloeren. Het leggen van een wapeningsnet voor het storten van beton helpt dit te minimaliseren.

Bovendien worden de regelvoegen meestal op vooraf bepaalde plaatsen in het betonoppervlak gesneden. Hierdoor ontstaat een opzettelijke zwakke plek, zodat het gepolierde beton in een nette rechte lijn krimpt (scheurt) om er als tegels uit te zien en breuken elders te voorkomen. De voegen moeten binnen 24 uur na het plaatsen van het beton met een nette zaag worden toegevoegd.